Klik her for at få en printervenlig version af siden
Dansk
German
English
 
OM COMPASS
RÅDGIVNING
INFORMATION
LINKS
DISCLAIMER
KONTAKT
 
 
Tilmeld nyhedsbrev






Er du allerede tilmeldt og ønsker af afmelde dig, kan du gøre det her.
 
 

Stiftelse af selskab

I forbindelse med påbegyndelse af virksomhed, omstrukturering af eksisterende virksomhed eller omdannelse fra personligt ejet virksomhed til selskabsform er der behov for stiftelse af selskab, herunder anpartsselskab og aktieselskab.

Vi rådgiver individuelt omkring de behov, den enkelte har herfor.

Selskaber i sig selv kan stiftes med få timers varsel, og som oftest vil det ikke være dyrere at stifte et selskab fra grunden som indkøb af skuffeselskab og tilretning af samme.

Et anpartsselskab skal som minimum stiftes med en kapital på kr. 50.000,00, mens minimumkapitalen for et aktieselskab er kr. 500.000,00. Et IVS kan stiftes med et indskud på kr. 1,00.

Der er efterhånden ikke de store forskelle på anparts- og aktieselskaber, omend opbygningen af et anpartsselskab generelt set er mere fleksibelt end ombygningen af en aktieselskab.

Aktieselskaber skal have en bestyrelse på min. 3 medlemmer og en direktion, mens anpartsselskaber kan have enten en bestyrelse eller en direktion eller begge dele. For så vidt angår anpartsselskaber er der ikke krav til antallet af medlemmerne.

I forbindelse med stiftelse af aktie-/anpartsselskaber skal følgende forhold overvejes:

1. Om selskabet skal være et ApS eller et A/S.

2. Selskabets navn. Stifter bør i denne sammenhæng være opmærksom på risikoen for krænkelse af andre navnerettigheder.

3. Evt. binavne.

4. Selskabets formål (formålet kan være bredt eller mere snævert alt under hensyntagen til stifters ønsker).

5. Selskabets adresse.

6. Kapitalens størrelse og hvorledes denne indskydes i selskabet. Indbetaling af kapitalen kan enten ske ved indskud af kontante midler eller ved apportindskud, f.eks. således som det sker i forbindelse med omdannelse af personligt ejede virksomheder til selskaber.

Ved indskud af andre aktiver end kontante midler skal en revisor eller en anden vurderingsmand bekræfte, at værdien af det indskudte mindst svarer til den værdi, aktivet indskydes til.

7. Aktiernes eller anparternes stykstørrelse.

8. Hvilken bestyrelse / direktion selskabet skal have. Ved stiftelsen skal vi bruge både cpr-numre og privatadresser på danske bestyrelsesmedlemmer og direktører, og for så vidt angår udenlandske bestyrelsesmedlemmer og direktører også kopi af pas samt oplysninger om privatadresser.

9. Tegningsregel - dvs. hvem der kan forpligte selskabet ved sin underskrift.

10. Selskabets første revisor, der enten skal være registreret eller statsautoriseret, hvis selskabet i det hele taget skal være underlagt revision.

11. Selskabets regnskabsår (første regnskabsår kan maksimalt være 18 måneder).

12. Evt. særlige ønsker til vedtægtsbestemmelser.

Vi rådgiver pr. standard ved stiftelse af selskaber om disse punkter, og vi rådgiver også gerne om fordele og ulemper ved nystiftelse af et selskab eller erhvervelse af et skuffeselskab.

Når dokumenterne er udarbejdet og kapitalen er til stede og dokumenteret, kan selskabets stiftelse registreres online via vores kontor, hvorefter der straks foreligger et CVR-nummer for selskabet, uden at dette indebærer, at selskabet er momsregistreret.

Det skal herefter besluttes, hvorvidt selskabet skal momsregistreres. Vi bistår gerne i forbindelse hermed.

Momsregistrering tager normalt ca. 1 måned efter, at de nødvendige erkæringer er fremkommet.

Der skal ved anmeldelse til registrering fremlægges dokumentation for, hvor stor virksomhedens formue er på registreringstidspunktet.

Dette gælder også for nyregistrerede selskaber, som skal have en erklæring fra en registreret eller statsautoriseret revisor om størrrelsen af selskabets formue.

Aktionæroverenskomster, som for anpartsselskabers vedkommende kaldes anpartshaveroverenskomster, dækker over et særdeles vigtigt forhold indenfor selskabsret.

Der er tale om den aftale, der indgås mellem en eller flere selskabsdeltagere / aktionærer i et selskab, hvis formål er at fastlægge rettigheder og pligter mellem deltagerne i relation til deres besiddelse af kapitalandel i det pågældende selskab.

Overordnet set regulerer selskabslovgivningen forholdet mellem et selskab og dets aktionærer, men som udgangspunkt ikke forholdet mellem aktionærerne indbyrdes. Her råder i vid udstrækning aftalefrihed, og dette er en væsentlig baggrund for, at netop aktionæroverenskomster er meget i fokus i forbindelse med etablering af selskaber med flere selskabsdeltagere.

Det er vores opfattelse, at en aktionæroverenskomst er et must i forbindelse med oprettelse af selskaber med flere aktionærer, herunder aftales typisk i en aktionæroverenskomst de pligter, de enkelte aktionærer har i forhold til selskabet, evt. generelle regler for udbytteudlodning, forkøbsrettigheder, hvorledes der skal forholdes i forbindelse med enkelte aktionærers sygdom, død el. lign., misligholdelsestilfælde, parternes rettigheder i forbindelse med overtagelsessituationer, medsalgsret eller forkøbsret osv.

Udarbejdelse af aktionær- eller anpartshaveroverenskomster udgør en vigtig del af vores selskabsrådgivning, og vi har betydelig erfaring med koncipering af sådanne overenskomster.

To top