Klik her for at få en printervenlig version af siden
Dansk
German
English
 
OM COMPASS
RÅDGIVNING
INFORMATION
LINKS
DISCLAIMER
KONTAKT
 
 
Tilmeld nyhedsbrev






Er du allerede tilmeldt og ønsker af afmelde dig, kan du gøre det her.
 
 
Hurtigere behandling af konkursboer
05-06-07

BY: JENS JEPSEN

Lov nr. 396 af 30. april 2007 om ændring af konkursloven (Hurtigere behandling af konkursboer)


Forslag til lov om ændring af konkursloven, der blev fremsat den 31. januar 2007, blev vedtaget af Folketinget den 24. april 2007 i uændret form. Loven blev stadfæstet den 30. april 2007 og blev bekendtgjort i Lovtidende den 2. maj 2007. Loven træder i kraft den 1. juli 2007.

Loven bygger på Konkursrådets betænkning nr. 1484/2006 om hurtigere behandling af konkursboer og svarer i det væsentligste til rådets lovudkast.

Formålet med loven er at sikre en hurtigere og mere effektiv behandling af konkursboer. Der lægges med loven navnlig op til, at skifteretten får en ny tilsynsrolle i forhold til behandling af konkursboer, så det sikres, at der føres et skærpet og løbende tilsyn med behandlingen af det enkelte konkursbo, herunder at behandlingen fremmes mest muligt, og at de enkelte sagsskridt foretages, så snart det i et konkursbo er muligt og forsvarligt.

 

Med loven får skifteretten nye tilsynsbeføjelser, så skifteretten kan pålægge kurator at foretage det nødvendige for at fremme og afslutte bobehandlingen og til enhver tid afkræve kurator oplysninger om, hvorpå boet beror.

Skifteretten bliver adressat for de redegørelser mv. for boets forhold, som kurator efter Konkursloven skal afgive undervejs i behandlingen af et konkursbo, og der sker en skærpelse af de indholdsmæssige krav til disse redegørelser mv. og til kurators vederlagsindstillinger.

 

Det kommer til at fremgå af Konkursloven, at kurator er forpligtet til at fremme bobehandlingen mest muligt, og at det skal indgå i den vurdering af kvaliteten af kurators arbejde, som skifteretten bl.a. skal foretage ved fastsættelsen af kurators vederlag, om kurator har fremmet behandlingen.

Fristerne for at anmelde krav i konkursboet og for at anlægge retssag om krav, som afvises af kurator, nedsættes fra 3 måneder til 4 uger, og en kreditor, der får sit krav afvist af kurator, skal have meddelelse om fristen for sagsanlæg. Det præciseret endvidere, at den gældende 4-måneders frist for kurators afsendelse af statusoversigt og redegørelse for de vigtigste årsager til konkursen er en yderste frist.

Efter loven skal såvel skyldneren som en kreditor kunne forlange, at skifteretten benytter sine tilsynsbeføjelser eller fastsætter tidspunktet for afholdelse af afsluttende skiftesamling i boet, hvis det er nødvendigt på grund af kravet i artikel 6 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention om behandling af sager inden for en rimelig frist.

Endelig gives der mulighed for, at skifteretten, hvis forholdene taler for det, og der i øvrigt er et sagligt behov i relation til en forestående a conto udlodning, kan fastsætte en frist for anmeldelser af fordringer mv. .








<- Back to: Nyheder