Klik her for at få en printervenlig version af siden
Dansk
German
English
 
OM COMPASS
RÅDGIVNING
INFORMATION
LINKS
DISCLAIMER
KONTAKT
 
 
Tilmeld nyhedsbrev






Er du allerede tilmeldt og ønsker af afmelde dig, kan du gøre det her.
 
 
2 vigtige højesteretsdomme
14-11-07

BY: PETER DAHL

2 vigtige højesteretsdomme om fradrag for advokat- og revisoromkostninger ved virksomhedsoverdragelser


Højesteret har med to domme (Bekaert og Unomedical) den 24. oktober 2007 ændret praksis for omkostningsfradrag ved virksomhedsoverdragelser. Det drejer sig om anvendelsesområdet for Ligningslovens § 8J, stk. 1 og § 8J, stk. 3.

Skattevæsnet har hidtil fulgt en praksis hvorefter advokat- og revisoromkostninger i meget vidt omfang ikke kunne bringes til fradrag i indkomstopgørelsen, men skulle tillægges købesummen for en købt erhvervsaktivitet.

Det blev lagt til grund, at der ved dispositionerne var tale om at køberselskabet udvidede sin bestående erhvervsvirksomhed, og at der var tale om, at advokat- og revisoromkostningerne i den forbindelse vedrørte dels omkostninger til due diligence og kontraktforhandling, samt kapital-forhøjelse i det købende selskab.

Skattemyndighederne anførte at advokat- og revisoromkostningerne i den forbindelse burde tillægges købesummen efter Ligningslovens § 8 J, stk. 3, hvorimod skatteyderen påstod fradragsret efter § 8 j, stk. 1. 

Landsretten fastslog i tråd med tidligere Landsretsafgørelser, at udgifterne til Advokat og revisor havde en sådan nær og direkte tilknytning til aktieerhvervelsen, at udgifterne måtte være at anse som et tillæg til købesummen.

Højesteret omstødte Landsrettens dom og fastslog, at der skulle være fradrag for de anførte advokat- og revisoromkostninger.

Man kan efter Compass Advokatfirmas opfattelse efter afsigelse af dommene generelt fastslå, at retstilstanden vedrørende afgrænsning af anvendelsesområderne for LL § 8 J, stk. 1 og stk. 3 er som følger:

Omfattet af § 8 J, stk. 3 og dermed skal henføres som tillæg til købesummen er advokat- og revisoromkostninger, der kan henføres til berigtigelse og gennemførelse af selve aktiekøbet, og herunder udgifter til anmeldelser til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og tinglysningsvæsnet, samt udfærdigelse af transportpåtegninger og noteringer.

Omfattet af § 8 J, stk. 1 og dermed fradragsretten er advokat- og revisoromkostninger til bistand med undersøgelser (due diligence), rådgivning, deltagelse i forhandlinger og udarbejdelse af kontrakter.

November 2007

Peter Dahl, advokat








<- Back to: Nyheder